Skoči na glavno vsebino

V času od 18. do 22. septembra 2023  poteka Evropski teden mobilnosti pod sloganom VARČNE POTI. Otroci se dnevno vključujejo v promet. Srečujejo se s prednostmi in nevarnostmi sodobnega prometa. Po začetku šolskega leta, ko se varnosti otrok posveča velika pozornost je prav, da že v mesecu septembru z dodatnimi spodbudami opozorimo na nujnost načrtnega vzgojno preventivnega dela in zagotavljanja pogojev za varno vključevanje otrok v promet.

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MO Maribor je tudi ob letošnjem Tednu prometne varnosti, organiziral kolesarsko akcijo »Drugače na pot, v šolo s kolesom.«  Otroci se v prometu pojavljajo kot pešci, kolesarji ali potniki v vozilu. Med tednom je večina otrok na vsakodnevni poti v šolo in na poteh, ki niso neposredno povezane s šolo (obšolske dejavnosti, šport, rekreacija, obiski, igre, …). Če se omejimo na vsakodnevno pot otrok v šolo lahko ugotovimo, da se velika večina šolarjev v šolo še vedno pripelje s starši. Otroci, ki v šolo najpogosteje potuje z avtomobilom so tako prikrajšani za številne možnosti druženja s svojimi vrstniki. Manj kot polovica otrok hodi v šolo peš, zelo majhen je delež tistih, ki v šolo potujejo z javnim prevozom.

Tudi učenci naše šole so se pridružili kolesarski akciji »Drugače na pot, v šolo s kolesom.« Udeležili so se tudi praktičnih delavnic in si ogledovali zanimivosti.

Mentorica prometnega krožka:

Marjana Cafuta

Dostopnost